background

3 March 2012

Resipi Strawberry Mousse

Base 
Strawberry Mousse
1 biji sponge kek atau biskut oreo

Filing
3 biji kuning telur
70 gm gula castor
100 ml susu segar
1 sudu kecil pes strawberry
Pewarna Merah
250 gm krim putar
2 biji buah strawberry

24 gm gelatin (pastikan jenis powder dan halalgel) dicampurkan dengan 50 ml air 
(larutkan gelatin dengan kaedah double boiler)

Strawberry sos
Blend buah strawberry dengan air dan masak atas dapur
Masukkan gula mengikut rasa manis kesesuaian anda
Pekatkan dengan tepung jagung


Cara buat :
1. Gunakan sponge cake sebagai tapak kepada mousse.
2. Di dalam mangkuk pemutar, pukul kuning telur dan gula sehingga sebati (tak perlu kembang).
3. Masukkan susu segar, pewarna dan pes strawberry. Gaul sebati.
4. Masukkan krim putar yang telah dipukul agak kental.
5. Akhir sekali masukkan gelatin dan kacau sebati.
6. Letakkan adunan diatas base kemudian sejukkan selama 3 jam.
7. Keluarkan dari peti asi dan boleh dihias dengan strawberry sos.

SELAMAT MENCUBAAA..


2 comments:

FatinBunny said...

nmpk sedap. nyum2! :D

MIMI SUHAILI SALME said...

memang sedap pun..nanti cuba dan bagi akak rasa ye